Anda tetap Istimewa

suatu hari seorang pensyarah berucap didepan 200 pelajarnya. pensyarah itu mengeluarkan sekeping duit rm100. pensyarah itu berkata "sy ingin memberikan duit ini kepada salah seorang dari kamu, siapa yg mahu sila angkat tangan!"

semua pelajarnya mengangkat tangan. pensyarah itu berkata lagi "sebelum itu sy akan merenyuk2kan duit ini dahulu" sambil dia merenyuk2kan duit itu sehingga lunyai. "jadi sekarang masih ada yg mahu duit ini?"

semua pelajarnya masih mengangkat tangan. "ok skrg sy akan memijak2 duit ini" sambil pensyarah itu melemparkan duit itu ke lantai sambil menghentak2kan kakinya sehingga duit itu benar2 kotor dan lunyai. "jadi sekarang masih ada yg mahu duit ini?"

semua pelajarnya masih mengangkat tangan. pensyarah itu mula berucap, "dari sini kita mendapat satu pelajaran yg ramai org tak sedar. walaupun duit ini telah direnyukkan, dipijak2 sehingga sangat kotor. tetapi semua org tetap mahukannya kerana semua org tahu nilai duit itu takkan berkurangan walaupun ia kotor.

kenapa kita perlu rasa diri kita tidak berguna? walaupun kita menerima musibah, disakiti, dikeji, gagal, kerugian, kecil hati, kecewa, putus harapan dan segala jenis musibah yg menimpa kita.kita tetap bernilai. kita mempunyai hati dan naluri. sedarlah bahawa kita dilahirkan kedunia tanpa mempunyai apa2. sekiranya kita menerima kerugian sedarlah bahwa kita tidak rugi apa2 kerana modal yg ada pada kita hanyalah kesihatan dan akal fikiran dan kita perlu bersyukur modal kita tidak ditarik tuhan....


Renung2kan dan selamat beramal~

4 comments:

Ika Razak said...

bestla entry ni.. saya nak copy .. :D

xalimx said...

sila2...saya pun copy dr org lain..hehehe

Katak Gergasi said...

mane kopinyer bro?

xalimx said...

kopi ada kat dlm laci..amik laaa

advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here