Rasa Ingin Membazir

Membazir amalan syaitan, ya aku taw pasal ni, bukan selalu aku diingatkan dengan ayat ni, tapi acapkali dilontarkan dengan ayat terbabit. Bukan bermaksud yang aku ni seorang yang suka membazir mahupun boros tetapi sebagai peringatan...jika tidak, masakan aku mampu mempunyai simpanan yang agak sederhana buat masa ni (bujang boleh laa ngaku kukuh~~~)...akan dtg?

tapi sejak akhir2 nih, rasa macam takde langsung simpanan dengan gaji yang ada ni, cukup memang cukup, tapi ujung bulan je pasti habis. Memang ada simpanan sebanyak sekian2, memang tidak dinafikan...tapi mana pergi yang lelain? takkan abih sebegitu saje...so igtkan dari membazirkan sesuatu yang tidak nampak, alangkah baiknya sekiranya membeli sesuatu yang kita nampak....at least ada gak untuk ditunjuk...

so, rasa nak membazir untuk membeli "sesuatu", mungkin sebelum ujung bulan ni....watch out~

15 comments:

liyana said...

yup. sgt setuju dgn statement itu. huhu.. cukup yang x penah cukup. at least kena lekatkan duit tu jugak..baru puas hati..heheh

xalimx said...

lekatkan macam mane ye?

liyana said...

beli la something. at least kite nampak duit tu pegi ke mane..hehe

xalimx said...

betui~~...
ni yg tgh nak pk nak beli ape erk?

liyana said...

tlg belikan kite myvi pink tu..mest best..muehehe

xalimx said...

amboi2....dah laa myvi, pink lak tu..adeh...

Ika Razak said...

alim kalau awak beli myvi pink tu sy nak tumpang ari2.. hehehe

xalimx said...

perghh....taknak2, bukan tak nak bg tumpang, tapi tak nak beli myvi pink...adeh~

FaraDyla Itu Adalah Aku said...

haaaa ko nk bli pe? hp br eh??

xalimx said...

tak nak beli hp laa, hp lama leh guna laa farah...tgh nak pk nak membazir ape erk....ada idea?

princess^^lily said...

jom merayap ujung minggu ni nak..hehe..sabtu??ade bran?

ajoism said...

btul tu lim..org ckp kene saving dlu baru pakai..tp masalahnye,ujung bulan mesti kene kuar duit saving tu.huhu.

xalimx said...

yana : merayap?? ish3x, g mane tu?? jom2...

ajoi : tu la pasal, so dari ilang camtu je, lebih baik beli sesuatu yang kita nmpk n leh guna..

princess^^lily said...

nk g mane?x kesah..:D

xalimx said...

amboi, sungguh pantas memutuskan untuk merayap..chet... sediakan duit je untuk berjalan, angah nak pk untuk membazir sesuatu yang pasti

advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here