Aku ke sana lagi

Syukur alhamdulillah ku panjatkan ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurniaNya aku dibawa kembali ke sana iaitu tempat penuh barakah... Pemergian pada tahun 1994, beerti sudah hampir 16 tahun sepeninggalanku. Subhanallah, Alhamdulillah, semua rasa ada dalam diri ini, tidak kurang juga rasa ingin menitiskan air mata...



1994 2010
Penerbangan MAS Saudi Air
Pakej Misbah Andalusia
Waktu Penerbangan Terlupa 1510
Penerbangan 8 jam 8 jam
Kedudukan dlm pesawat Tepi tingkap Tengah
Keadaan dlm pesawat Sangat jakun! Biasa biasa



Jeddah

Airport Tidak secanggih Airport Subang Masih sama tidak secanggih KLIA
Makanan Kat tepi jalan (time tu sape muntah ntah) Alhamdulillah makan nasi ayam
Perjalanan ke Madinah 7 jam, smp nyaris2 nak subuh 6 jam, ada sejam lagi utk lepak2 sebelum azan kedua



Madinah

Hotel terlupa Durraz Fayroz Hotel
Kedudukan Hotel Barat Masjidil Nabawi Selatan Masjidil Nabawi
Pintu masuk ke masjid Betui2 sebelah makam Rasulullah King Fahd gate
Suhu sekitar 30 darjah hampir 45 darjah
Suasana Aman damai Sibuk + kepanasan melampau
Ziarah Makam Rasulullah, perkuburan Baqi' (tengok sblh pagar je), dan macam2 tempat lagi Makam Rasulullah, perkuburan Baqi' tengok dari jauh je coz ada pagar tinggi sangat, dan macam2 tempat ziarah lagi
Kenangan Terpegang jenazah, solat belakang imam, ada sujud tilawah, solat jenazah, hujan! Pegi makan nasi daging kibas + unta, pegi minum susu unta, pegi tengok ladang unta, pegi bukit magnet, tengok tempat pembuatan Al-Quran, lalu dpn Universiti Madinah, thx to Akmal adik Faisal coz bawak kitaorg jalan2



Mekah

Hotel tak igt Al-Hijjaz Palace Hotel
Kedudukan Hotel

Pintu masuk ke masjid Babul Salam King Abdul Aziz Gate
Suhu suam2 kuku melewati 51 darjah
Suasana biasa2 teramat sibuk, bulan Rejab
Ziarah semua tempat pegi tak dpt nak pegi tempat melontar coz tgh renovate
Kenangan lalu jalan beratap, makan ayam golek, beli kete control, pegi dengan arwah atuk abah,atuk mak n atuk ngah, dpt tengok telaga zam zam, kucup hajarul aswad, solat dekat area lantai bawah, tertdo time solat subuh, sujud sajadah, tak dpt nak follow ayah n along usung jenazah ke kuburan Ma'la, Pegi ziarah Gua Hira' tapi tak panjat, solat di tingkat 2 masjidilharam, dapat naik tingkat atas masjid, camera kena rampas ngan polis masjid, cakap malay dengan arabian, bangladeshian, etc


Biarlah hanya gambar bercerita :

Di Malaysia :




Jeddah



Madinah


3 comments:

My Story said...

sonok nyer..

liyana said...

sonot nyee...nak ole2!!! ehehehe

xalimx said...

tersgt la seronok..hehehe

advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here