Aku dan Taiping

Sebarang kisah di ceduk sedikit dari rakan blogger merangkap rakan seperjuangan semasa di induksi :- Asrol

31 Jun 2010 -

balik keje trus kemas2 bebarang...sumbat segala khazanah masuk dalam beg bunga2 ala-ala orang tua punya beg...nampak macam beg atuk aku je..hehehe...pewaris beg...terpaksa bawak beg ni coz beg lelain dah disumbat dengan barang keperluan untuk ke sana nnti...so takkan nak kuarkan balik beg2 tu n transfer barang2 nak g induksi dlm beg tu lak kan? so gunakan jela beg "atuk" aku tu....

1 Jun 2010 -

bangun awal kol 6.15....biasa bangun kol 6.30...beza selang masa 15 minit je...so takde beza sgt, bangun awal semata2 nak angkut beg letak dlm kete and gerak seberapa awal yang boleh, sebab ape? sebab nak parking..kuar umah kol 6.45..huhuhu...awal gak w'pun biasanya kuar umah kol 6.55...jalan syukur tak jam, so dpt laa parking betui2 depan CCTV kat D4 Annexe 2.

jumpa Asrol n then gerak skali pegi TMTC, oleh kerana terslh tengok masa, so kitaorg terdatang awal dari sepatutnya...sepatutnya dtg petang kol 1400, bukan kol 0830... adeh, terbuang masa tdo, so untuk mengantikan masa tdo, tdo kat surau diaorg...huhuhuhu..

TMTC KL



bertolak dari TMTC KL kol 4 ptg gak laaa coz ada 2 members yg dtg dr melaka sesat kat KL, smp kat TMTC Taiping (Northern) dlm kol 8, mkn2, pastu ada taklimat skit n then amik kunci dan kemas2 diri pastu tdooooooooooo..,



2 Jun 2010 -

Bangun pagi gosok gigi, cuci badan terus ready g sarapan n then trus g kelas..kelas ape erk?? Pasal networking, product...streamyx dan macam2 lagi laaa
mlm takde aktiviti, so melepak kat tangga padang, kenal member sorg ni..Azree namanya...
pastu naik atas tengok movie and then tdo...


3 Jun 2010 -

Hari ke-3, pepagi cam biasa, dan ada kelas dari 8.30 - 10.30.... pasal ape? FTTH (time ni kena fokus sbb baru nak taw ape kebenda FDC, FDP, MDF, copper, fibre, segala bagai network equipmentnya citer laaa...), pastu broadband, IP networking dan IT Governance....penat2 balik bilik main game sedas dua pastu tdo~~~... gud nite asrol (^_^) teman tdo ku sepanjang 9 mlm..

Men game ditemani Asrol


4 Jun 2010 -

Hari menjerit2 telah tiba - Teaming With Passion, yoshhhh,semangat menjerit, dari sekecil2 hal semua nak jerit, tapi aku respect kat sorg RNO ni, aku terlupa nama dia, tapi ada dlm meeting ngan RNO dulu2...just cam muka je laa... suara mantap~! ala2 komander gitu~! wa respect sama lu laa bro!!! wa growl pun tak dpt nak tukar suara cam lu...wa growl gak last2 wa kena sakit tekak, smp sekarang tak ok lagi...nyesal~~ tapi suara wa dah tukar skit...hehehehe...

~Teaming With Passion~

malam tu ada kebenda kelas ntah, aku layankan je + dengar apa yang patut coz suara dah tak ok time tu..hehehe...badan pun dah lain macam je...tak suka dok dlm aircond malam2 ~!! balik bilik bersama2 asrol dan tdo berdua-duaan, tapi katil lain2...

5 Jun 2010 -

Ampun tuanku beribu-ribu ampun, sembah patik harap diampun, Hari Keputeraan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung... so hari ni cuti dan aktiviti bebas, either nak kuar lentang, renang berirama atau pun segala macam hal laa... so kami memilih aktiviti meronda2 Taiping bandar warisan... keluar sehelai sepinggang bersama Asrol dan rakan baru kami , Azree...

~Mak, anak mak ni pakai cekak rambut...jgn marah ya~

~Hostel Kami~

Destinasi 1 : memoviekan diri di Taiping Central , cerita = Prince of Persia...bukan selalu tengok movie kat tempat orang... (perjalanan dari TMTC ke TC mengambil masa 15 minit, dengan menaiki teksi dengan bayaran RM10)

Taiping Sentral

~Prince Of Persia~

Destinasi 2 : Tesco Taiping : menikmati juadah nasi ayam apa ntah, janji halal dan kena ngan tekak...(sblh Taiping Central je)


~Nyum2~

Destinasi 3 : Muzium Perak..sejarah Perak yang tak habis baca...(perjalanan dari Teso ke Muzium mengambil masa 15 minit, dengan menaiki teksi dengan bayaran RM10)


Destinasi 4 : Lake Garden, tapi dalam bahasa melayu nya Taman Tasik...takde benda menarik..just tasik...nak mandi tak leh, confirm ilang trus...dengar citer lombong timah...(berjalan kaki dari Muzium, tak jauh, cuba laa korang try)



Destinasi 5 : Zoo Taiping, tak jadi pegi malam, so pegi siang...di Zoo kami telah dibuli oleh team musuh iaitu team beruk liar yang suka menyakat pengunjung...chet, ada ke kena buli ngan beruk...tapi beruk liar, takut gak.kena gigit mau jadi BerukMan kang aku...leh panjat2...so sebagai jalan keluar dari mengelakkan dibuli beruk, so bagi dia minum air Revive yang baru 1/2 aku minum...takpe2, aku halalkan ko beruk minum...tak reti nak bukak, tanya kat pengunjung lain ya...


pastu balik hostel...mlm tu terbongkang kepenatan, sok nak naik Bukit Larut..ketinggian 1036 meter dari paras laut..

6 Jun 2010 -

Macam biasa bangun awal, prepare nak g daki Bukit Larut..bukit je kowt...ala2 Bukit Siput kat blkg umah aku ni... berkumpul kol 0715, bertolak ke bukit larut selepas siap senam panaskan badan kol 0740, pastu sampai kaki bukit kol 0800....hari masih muda...cuaca sejuk lagi...so leh naik dengan tenang..



1km, leh senyum2 lagi... 2km, baju dah basah, beg aku yang Asrol pegang pun dah basah ngan peluh dia, beg bertukar tangan, aku solo dari km 5- km 7, jumpa member (terlupa tanya nama) jalan berdua ngan dia...Asrol kat bawah lagi, so bagi dia slow2 ,jangan push2 kang putus urat _____, tak ada anak lak kang... jumpa air terjun, banglo baru... km 8-9 tu azab sikit sebab jalan mendaki, stamina lak pegi ntah mana, seb baik mental masih kuat... thx Najib dan Azlan (orang kuat Institut Sukan Negara) bagi petua time nak daki : 1) jangan minum byk air, 2) jangan byk cakap, 3) mental kuat , 4) jangan berangan je~~~ (ada ke aku berangan)....


sampai kat Bukit Larut jam 1130... sampai cafe atas jam 1140...penat gak berjalan... makan kat cafe atas, mahal tapi apa nak kisah, perut lapo~!!! tenaga kena regenarate semula...
pastu ada makan free, makan lagi, thx driver + penyedia makanan free kami...hehehe..mkn kat Bukit Larut di ketinggian 1036m... ketinggian 1036m ni wei, aku tak gayat ok~!!



memulakan perjalanan balik kol 1315, selepas Asrol pun macam dah ok je... kami bergerak perlahan-lahan non stop!, penat kaki tahan break....Dalam perjalanan tu, kami terserempak ngan 2 orang budak skolah ngah berehat. Diorang nak turun jugak. Kami senyum biasa je la. Sepanjang perjalanan tu, asik terserampak ngan budak 2 orang ni jerk. Diorang guna jalan singkat, terjun dari semak. Kemudian Asrol sapa la sorang budak tu, di baginya air. Kemudian kami jalan sama². Tinggal lagi 4 kilometer cam tu, yang sorang lagi da lesap da. Da sampai bawah kot. Sekarang tinggal kami bertiga. Aku, Asrol dan budak tu. Lebih kurang 2 km lagi, kami baru je lepas lalu kat pekerja kontrak. Aku wat keputusan tahan traktor nak turun. Yes, berjaya.. Kami pon nek la traktor tu. Lega hati aku. Terima kasih pak cik traktor....



Sampai bawah jerk, kami benti minum jap sebelum teruskan perjalanan balik ke hostel. Aku, Asrol lepak sekali ngan budak 2 orang tadi. Tengah makan, aku mintak no telefon budak tu, kowt2 leh pakai ke time rasa nak guna...(ops, aku bukan orang macam tu ok~!!) menambah rakan-rakan tidak kira lapisan umur, ya, aku suka kenal ngan bebudak underage ni, coz diaorg jenis curious untuk taw semua benda, dan aku juga begitu...Selesai minum, kami berdua pon balik ke hostel. Panas beb berjalan ke hostel dari Bukit Larut. thx asrol pendorong semangat aku (^_^)...












picture taken by me using Asrol hp..hehehe




7 Jun 2010 -

Hari-hari biasa, kuliah seperti biasa..erk, kuliah....teringat time study, nvm lah..... pegi kelas dengan kaki sakit, kat pergelangan kaki je sbb berlari time turun bukit!!! (terlaju laa pulak)...
semua jalan ada yang macam tak jalan, ada yang naik tangga macam nenek2....tapi takpe , itu semua cabaran...apa yang penting? SABAR! hari ni kelas abih awal, so dpt balik bilik dan berehat, igt2 kol 1800 nak kuar mandi-manda kat kaki bukit larut...terlajak smp kol 1830...last2 kuar minum2 kat dpn je, time tu jumpa rakan baru kami (wan dan syukri, sorang dah ala2 superman, ikat towel kat blkg, sempoi laa lu orang, wa respect kat lu gak, kental), pastu takde arah tuju, kitaorg follow je diaorg pegi taman tasik...pastu pegi round pekan Taiping...perjalanan hanya menggunakan kudrat 2 kaki sahaja beralaskan selipar lusuh... dah macam kutu rayau je rasa2, pegi plaza, tmpt bowling, stesen bus, jusco, apa lagi erk?? nothing lor...hehehe... last2 dpt msg dari member kata makan kat Doli sedap....tanya diaorg, seb baik Syukri taw, thx bro, pegi try makan kat Kuey Tiaw Doli...biasa2 je laa, tak sesedap mana...rate aku leh bagi dlm 5-6/ 10 je..tak leh pegi jauh, bukan nak menjatuhkan tapi hakikit...seyes bro, wa tak tipu lu orang, lu orang pegi laa try rasa....maybe time wa makan, kehangitan dia terlebih + memualkan...nvm lah, tapi dpt makan kat tmpt aircond... pastu wan n syukri dpt call suruh balik awal, nvm lah...thx sudi teman kitaorg berjalan2... and then kitaorg call Azree pick up kitaorg kat Doli...balik naik kete.. tak penat sgt, thx awek Azree coz jadi drebar unofficial kami...



~Lake Garden~



~kutu rayau~




~Bowling~








~Kuey Tiaw Doli~



8 Jun 2010 -

Hari ni kelas ape ntah, layankan seperti biasa je....dengar dengar dan dengar...mlm tu ada dinner, ku igtkan ada dinner best2 tapi memang best coz ada siakap 3 rasa..syukur laa bagi kami bebudak asrama, bukan selalu dapat makan mewah macam ni...time asrama dulu lauk paling best, nasi ayam je taw... (*_*)...so makan dengan nikmatnya tanpa banyak komen...no comment pls~
Ya! mlm tu before tdo, Asrol tujukan lagu Hepi Besday kat aku...camne dia taw?? FB aku kowt... nvm lah, thx anyway, tak penah guy tujukan lagu tu kat aku, terasa cam diri ni ______ je...thx bebyk kali before tdo...dan trus tertdo..tak perasan sms masuk byk..hahahaa...coz dah pekena ubat asrol yang merangkap ubat aku...


9 Jun 2010 -

Besday boy tak bape sihat so malas nak continue menaip, just copy dari Asrol,


Pagi ni janji ada kelas Grooming kol8.30. "Mintak kerjasama yer datang awal ke kelas". Kami macam biasa tiba on-time. Skali lecturer datang kol10 pg. Apekah? Cakap grooming. Grooming sepatutnya bukan hanya pada penampilan tapi tingkah laku juga. Kalau kita pakai segak or cantik sekali pon, tapi tak tepati masa, tak guna jugak. Masa lebih penting. Kelas ni abes kol11 lebih bagi lelaki, sebab lepas tu masa untuk pompuan berlatih mekap plak.

Acara penutup berlangsung kol3 petang. Ada sikit ucapan dari Timbalan Pengurus TMTC Utara, lepas tu jeritan semangat TM, pembahagian sijil dan surat penempatan.

Untuk majlis ni, kena duduk ikut senarai nama, dan nama aku bermula dari ABD, ya aku 1st..dok ujung kat tmpt pertama...jauh dari Asrol. Asrol diapit oleh 2 gadis....congrats bro...aku lak dok dengan Hadi, rakan ND MSC...ya, dia sangat mengenali Cik Lidya...hahahaha..


10 Jun 2010

Hari balik...jadual menyatakan bahawa perjalanan pulang tepat jam 0900...ya, tepat jam 0900, kami bergerak pulang..aku dapat bas no 1 - bus multimedia college, asrol lak dpt bus no 3 - bus plusliner, so kami tak leh nak berbicara...

kol bape ntah, berenti 1/2 jam kat R & R Tapah, makan tgh hari + shopping buah...jambu batu...utk dak opis dan orang umah...erm, tak kawen lagi (T_T)....

sampai kat TMTC KL kol bape ntah, trus pungut beg and amik teksi, gerak g LRT Damai trus ke Kerinchi, minum2 kat Latip jap, pastu anto pemotong buah kat lvl 22, pastu terus balik ke Johor....


(pics will update soon, tunggu pic dari Asrol)

9 comments:

FaraDyla Itu Adalah Aku said...

panjang nye la ko nye blog...hehehhehe upload pic cepat aku nk tgk pic ko pakai cekak...x sangka aku....ko pakai cekak?

xalimx said...

aah la fara..pakai cekak je..hehehe....ada kat dlm fb asrol

Asrol said...

pergh.. penat mata baca blog ko, x rehat pon.. hahaha.. best story..

xalimx said...

dah tunggu ko nya gambo ntah bile..hahaha...

Asrol said...

wey.. ko nk gmbr cmne? aku igt ko nk amik kt fb.. nk aku emel k?

xalimx said...

thx...dlm proses letak dlm blog ni..takde watermark laa ....

Asrol said...

ayat last skali ko kne delete da lim.. hahaha.. lg 1, credit to Nokia 5730 XM aku tu.. wakaka....

xalimx said...

ada lagi tak upload..hehehe....nnti aku ubah, aku baru makan ubat sesema..nak tdo ...kredit to you also

Asrol said...

kehkehkeh... ok... nite Halim...

advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here
advertise here